Gluten to potrzebny element ludzkiego pożywienia.
Katalog rodzina kobiety
Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak naprawdę jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką najczęściej jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. To kłopotliwe, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie akceptują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać stereotypowego pieczywa a również wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, w następstwie tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to też znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć nowy, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną przezorność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!