Gluten to potrzebny czynnik ludzkiego pożywienia.
teksty portal dojrzalej kobiety
Nie wszyscy niemniej jednak wiedzą, czym tak właściwie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą z reguły możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Ewidentnie gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się również bazowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. To przykre, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać artykuły, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać normalnego pieczywa a także wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, w następstwie tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w całości wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Wypada jednakże pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!