Gluten to niezbędny czynnik ludzkiego jedzenia.
artykuły dojrzała do piekna
Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak w gruncie rzeczy jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą najczęściej możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się także podstawowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. To smutne, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać produkty, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać szablonowego pieczywa a również wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w każdym calu wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Wypada jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!