Gluten to konieczny składnik ludzkiego pożywienia.
serwis strony polecane
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak w rzeczywistości jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą na ogół jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Jak najbardziej gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się również bazowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych potraw. To przykre, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać produkty, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać normalnego pieczywa a również wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, w następstwie tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to też znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w całości wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!