Gluten to konieczny składnik ludzkiego jedzenia.
portal e-kobiety
Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak właściwie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą przeważnie jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Ewidentnie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się także fundamentalnym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. To smutne, wada ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać stereotypowego pieczywa a także wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, właśnie dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w pełni wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!