uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość na gluten
Współcześnie uczulenia typu pokarmowego występują z większym natężeniem niż kiedyś. Dobrze chociaż, że diagnostyka tego typu nietolerancji także stoi na lepszym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do głównych symptomów, które mogą wzbudzić niepokój należą: bóle brzucha, brak apetytu, często występujące biegunki, wymioty, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku nietolerancji na gluten może występować też niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie trzeba, aby doświadczać wymienionych objawów. Istnieje przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu diagnozę potrzebne mogą być modyfikacje diety, a co z tym związane – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wyeliminować sporo produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są między innymi: pokarmy zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o dokładnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie spożywania takich dań, co do których nie mamy informacji na temat zawartości. Tak w wypadku pożywienia, jak i specyfików.
Czytaj więcej o uczuleniu na gluten
Różnorodne stabilizatory niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak załamywać. Pozbawione glutenu produkty są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w hipermarketach. Ponad to dużo sklepów z pieczywem sprzedaje nie zawierające glutenu rodzaje pieczywa. W menu dobrze jest zawrzeć jak najwięcej produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki formie. Dietę uczulonego na gluten także można ułożyć w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie słodkich frykasów. Funkcjonowanie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga znacznej uwagi w wybieraniu żywności oraz substancji leczniczych.