Gluten to niezbędny składnik ludzkiego pożywienia.

blog sypialnia kobiety

Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak w istocie jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, którą zazwyczaj możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się także podstawowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowania innych dań. Niestety, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać stereotypowego pieczywa a też wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to również odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkowicie wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Należy jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!

Dodaj komentarz